Ta niezwykła przestrzeń znajduje się w samym sercu miasta, przy ulicy Świętojańskiej, jednej z pierwszych ulic, nazywanej kiedyś salonem handlowym Trójmiasta.
Wchodząc do restauracji trudno nie zauważyć wielkiej, przeszklonej witryny odsłaniającej tajemnice przygotowanych tu posiłków. Kuchnia to serce całego lokalu. Wnętrze zostało zaprojektowane tak, by z każdej jego części można było przyglądać się procesowi powstawania głównych pozycji karty dań – makaronów. Pasty wytwarzane są na miejscu a do ich wyrobu używana jest między innymi specjalna mąka z pszenicy durum. Każdy kształt to osobny przepis. Wszystko można zobaczyć na własne oczy w otwartej kuchni.
W części jadalnianej uwagę przyciągają podwieszone pod sufitem kosze wypełnione misami tonącymi w zieleni. Dzięki obecności roślin zdyscyplinowane wnętrze lokalu nabiera miękkości. Napięcie pomiędzy klasycznym włoskim stylem i surowością szklanej witryny, metalowych wzmocnień ścian i podciągów zanika dzięki zastosowaniu naturalnego dębowego drewna jako wykończenia krzeseł i blatów. Delikatne szklane lampy dopełniają wystrój tworząc niepowtarzalny klimat miejskiej oranżerii.
Miejsce kryje w sobie coś jeszcze. Patio w podwórzu budynków to przyjemna niespodzianka dla odwiedzających lokal w sezonie letnim i zaproszenie do wspólnego biesiadowania pod gołym niebem. Przepełniona pozytywną energią i pasją tworzenia Pasta Miasta została stworzona do delektowania się kuchnią i jej smakami.
Pasta Miasta | ul. Świętojańska 46 | Gdynia
foto: foto&mohito