Dzień Dobry Lody to autorski koncept Jakuba i Moniki Niemc. Właścicielom i zarazem pomysłodawcom autorskich, kraftowych smaków lodowych od początku przyświecała idea tworzenia naturalnych produktów z najwyższej jakości lokalnych i sezonowych składników. Lody produkowane są na bazie mleka, śmietany, świeżych owoców, czy prawdziwej czekolady. Niebanalne połączenia smakowe to wyróżnik tego miejsca – masło karmelowe z prażonym słonecznikiem, fiołek z borówką, czekolada z pomarańczą i chilli czy lawenda na miodzie to tylko niektóre z propozycji na tablicy pełnej niespodzianek.
Nowo powstała kawiarenka zlokalizowana jest przy ul. 10 Lutego w zabytkowym domku Wójta Radtkego, na skrzyżowaniu z ulicą Świętojańską. Miejsce zaprojektowano tak by móc do woli cieszyć się małymi przyjemnościami. Rdzeniem do założeń projektowych stały się trzy elementy charakterystyczne – lody, natura i Gdynia.
We wnętrzu wykorzystano neutralne barwy nawiązujące do wydmowej roślinności czy jasnego, delikatnego piasku gdyńskich plaż. Użyto bejcowanego dębu tak by nadać mu jasny, delikatny odcień. Bar, stanowiący centrum lokalu, został obudowany jasnymi kaflami z zachowaniem charakterystycznych, modernistycznych zaokrągleń. W ramach renowacji lokalu udało się także odzyskać oryginalną cegłę, która swoim glinianym, ziemistym kolorem idealnie wpisuje się w naturalną tonację lodziarni. Spokojną całość przełamują kolorowy, zabawny deseń lastryko, sentymentalnie przywołujący dzieciństwo. Dopełnieniem projektu są autorskie meble – minimalistyczna drewniana ławka została wykończona welurem. Klasycznie kojarzący się ze słodkimi deserami róż został tutaj użyty w spokojnym pudrowym odcieniu. W lokalu dominują obłe kształty spójnie uzupełniające logotyp wykonany przez Jacka Wielebskiego z Traffic Design. Całość dopełniona została lampami w żywym rdzawo-pomarańczowym kolorze od trójmiejskiej pracowni oświetleniowej – Kolorowekable. Wnętrze daje przyjemne wytchnienie po tłocznej plaży czy intensywnym dniu w mieście.
Ten mikro lokal to azyl namawiający do odpoczynku i zatrzymania się by móc w pełni rozkoszować się smakiem niezwykłych lodów i świeżo parzonej kawy.
foto: Paweł Mądry